Hormonipeliäkö koko elämä?

Merkillinen hormoninelikko on vastuussa onnellisuudestamme. Näin viisaat väittävät ja miksi en uskoisi heitä. Dopamiini, serotoniini, endorfiini ja oksitosiini ovat näitä hyvän olon ja mielen keisareita ja osaajia. Totta on, että positiivinen mieliala vaikuttaa ylipäätään motivaatioomme, hyvinvointiin ja tehokkuuteen.

Kun oivaltaa, että oman kunnon hoitamisessa kannattaa asettaa pienempiä osatavoitteita ja iloita niiden onnistumisesta, tällöin dopamiini auttaa aivoja juhlimaan pienistäkin voitoista. Ei siis hikistä, ahdistavaa, hirmukunnon tavoittelua, vaan pienin sopivin askelin. Pienikin voitto ja edistys on iso asia keholle ja mielelle.

Serotoniinia vapautuu taas muistelemalla jotain mennyttä mukavaa. Onhan sellaisia muistoissamme niiden harmaiden ja kenties mustienkin ohessa.  Riittä, kun muistelee jotain omaa hauskaa hetkeä tai yllätystä. Tai lähtee ulkoilemaan luonnon pariin. Matka vaikkapa salille antaa jo ennakkoon itsensä arvostamisen tunteita, joita aurinko puolestaan aktivoi D-vitamiinintuotannon lisääntyessä.

Oksitosiini hurraa, kun emme jää yksin, vaan etsimme seuraa, halaamme, hoidamme ystäviä ja tutustumme uusiin vaikkapa salilla käydessä. Kohtalotovereiden yhteys tekee terää, vaikka ei nyt kovasti halailtaisikaan – ainakaan salissa. Eihän sekään liene kiellettyä, kun kysyy toiselta osapuolelta lupaa.

Endorfiinia puolestaan vapautuu nauraessa ja treenatessa. Siksi nauru on sallittua salissa, joka haluaa kannustaa jaksamaan paremmin ja elämään vahvempaa elämää kaikin puolin. Ainakin hymyile silloin, kun huomaat lisääväsi jo pikkuisen vastusta ja hoksaat jonkin treenin vahvistuneen muutaman viikon kuluessa.

Hormonien kurssi jatkuu läpi elämän ja mitä enemmän tulee ikää, kenties osaakin jo nauraa enemmän, kohdata toinen ihminen silmien tasolta, ihastua pieniin edistysaskeliin oman itsen ja toisen kohdalla.

Maija Nyman