Koulua ja kuntokoulua

Kohta ne alkavat, koulut nimittäin. Yksi lapsenlapsistani oli toisten ekaluokkalaisten kanssa Lohjan koulukirkossa. Annettiin hyviä eväitä, potkua opintielle. Siitäkös sain itsekin potkua avata salin oven pitkästä aikaa. Kesä teki selälle hyvää, melko oireettomana päätin ohi ajaessani astua sisälle tuttuun saliin.

Olipa mukavaa kohdata pariskunta, joka myös oli aloittanut tauon jälkeen kuntokuuria. Se yhdisti meitä, ollaan samassa veneessä ja toistemme innostaminen teki hyvää. On totta, että tarvitaan joku sysäys aloittaa tauon jälkeen. Ja aloittaa niin, että on mukavaa, ei liian hientäyteistä hommaa. Silloin on hyvä olo lähtiessä ja voi ojentaa itselleen pokaalin: hyvä, anna palaa, kyllä sinä onnistut. Näin hän me toivotamme ekaluokkalaisillekin. Jokainen kaipaa ja tarvitsee kannustusta ja tukea, josta nousee hyvä mieli ja itsensä arvostaminen.

Päätin aloittaa matalilla vastuksilla ja kohta huomasin, että hei, tämähän onnistuu. En yrittänyt olla tehokas ja vahva, vaan armollinen. Siitä kumpusikin halua lisätä vastusta ja kokeilla jotain uutta laitetta. Koulua käydään joka päivä syys- ja joululomaan asti. Ekaluokkalaiset joutuvat nousemaan aamulla, nakkaamaan koulurepun selkäänsä ja suuntaamaan askeleet ja pyörät kohti koulua. Aina ei varmaan tunnu ihan helpolta, mutta pienikin koululainen tottuu. Siitä alkaa ihmisen elämänmittainen koulutie. Tsemppiä heille kaikille. Ja samalla meille salin kansalaiset, jotka toivottavasti kaikki tartumme yhä uudestaan salin tarjoamiin oman kunnon kohennuskeinoihin. Toinen kerta on jo helpompi, pääasia, että lähtee jälleen mukaan, jos on ollut paussia. Tavataanhan salilla!

Maija Nyman