Iltapäiväkahvit ja siihen mantelilla maustettu laskiaispullan puolikas – kermavaahdolla! Saman tien salille ja huimaan vauhtiin pyörän poljentaan. Silmät tuijottavat kalorinumeroita – jo 12 kulunut! Hienoa, tästä se lähtee tämä suurkuntoilijan matka kohti voimaa ja jänteyttä!

Polje tyttö polje, huutaa toinen aivolohko epätoivoisesti. Anna palaa, sillä olet oikealla tiellä. Toinen aivolohkoista huutaa vieressä: ”Yksi laskiaispulla ei voi viedä tuhoon. Siitä saa mielihyvää ja endorfiini on tärkeää varsinkin ikäihmiselle”.

Kumpaa siis kuuntelen, varmasti molempia. Elämä on liian lyhyt tasapainoilemaan joka hetki ravitsemussuositusten ja mielihyvän, ulkonäön ja jaksamisen kanssa. On myös lupa elää omaan tahtiin, kuntoilla luontevasti omaan tahtiin. Itselleen saa olla samalla lempeä ja vaativa. Periksi ei kannata antaa jatkuville kahvilan tuoksuville tarjoomuksille, vaan tehdä suunnitelma. Nauttia, kun on sen aika ja hikoilla salilla ja lenkkipolulla, kun on sen aika. Kukaan toinen ei voi määrätä, mutta hyviä ohjeita aivojen työskentelyyn kyllä voi ja pitääkin antaa.

Kevään valon voittaessa tilaa, lintujen heleän äänen vallatessa äänimaisemaa, voi alkaa toteuttaa oman hyvinvoinnin tuoretta suunnitelmaa. Koota yhteen kaikki se hyvä, jonka tietää ja joka toimii. Toinen nauttii monimutkaisista ja vaativista kääntö-vääntö-nosto-veto-laitteista, toinen keskittyy itselle olennaiseen. Pienin askelin tulee hyvää, sillä viikon päästä askel pidentyy, voima kasvaa ja mieli virkistyy. Salin ilmapiirissä voi kokeilla mitä vain elimistö antaa luvan. Jos on yksin, voi tarttua sellaiseenkin laitteeseen, jota ei ole ennen kokeillut. Eihän kukaan ole näkemässä tekemisiäni. Jos vaikka lopetan heti minuutin jälkeen.

Kun saliin tupsahtaa useampi kuntoilija, tulee hyvä yhteishenki. Sparraame sanoittakin toisiamme, ihailemme jonkun voimaa ja suostumme omaan tyylilajiin. Kukaan ei tiedä toisen rajoja, elämänhistoriaa ja -tuntoja juuri nyt. On olennaisen tärkeää, että löytää oman tasapainon haasteiden ja sen mielihyvän keskellä. Sitä voi kutsua elämäntaidoksi, joka osaa myös joustaa tarvittaessa.

Maija Nyman