Liukastuu – ei liukastu…

Tämä vuodenaika ei päästä ketään suomalaista helpolla. Toppapukua ja pipoa, märkiä hanskoja isoilla ja pienillä kansalaisilla. Pieniä tosin ei tunnu mikään haittaavan, aikuinen helposti murehtii muittenkin puolesta.

Oma murheensa on pystyssä pysyminen kelillä kuin kelillä. Kun lapsi kellahtaa kumoon, hän nousee nopeasti ylös ja matka jatkuu. Kun ikääntyneeseen ikiliikkujaryhmään kuuluva kellahtaa, ylösnousussa voi nähdä koomisia piirteitä – ja vaarallisia ilmalentoja.

Ettei liikkumisemme herättäisi hilpeyttä eikä traagisia murtumia, lihaskunnon ylläpito on avainasia. Avainasia on myös myös tasapaino, joka merkillisesti tuntuu toisinaan kadonneen kuin maan alle. Mutta eipä ole viime aikoina tullut hypittyä narua tai ruutua, jotka olivat lapsuuden parhaita kesäleikkejä. Muistot eivät vahvista lihaksia eivätkä palauta tasapainotaitoa. Mutta ne voivat inspiroida omaa harjoittelua tänään.

Kun ei vaadi itseltään kohtuuttomia, osaa silloin olla hyvällä mielellä pienestäkin edistysaskeleesta. Itseni kanssahan tässä kilpaillaan, ei toisten ihmisten. Kun tiedostaa omat rajansa, osaa myös varautua liukkaisiin keleihin. On turhaa lähteä ehdoin tahdoin seikkailemaan. Omien talvikenkien pohjat vanhenevat kuten niiden omistajakin. Tulee sileää pintaan, joka saattaa yllättää heti ensimmäisellä liukkaalla kelillä. Suutareiden tarjoamat erilaiset esteet ovat usein paikallaan, vaikka eivät niin esteettisesti ihania, eivätkä äänettömiä.

Oma ikäni on hyvällä tavalla haastavaa aikaa. Kannattaa pysähtyä tutkimaan omaa kuntoa ja tilaa, suostua sen rajoihin ja olla kiitollinen siitä, mitä on jäljellä ja toimii hyvin. Jonkun kohdalla rajat ovat tiukat ja niiden sisällä voi löytää oman elämän parhaat palat.

Joulun läheisyys saattaa asettaa meille myös kiusallisia vaihtoehtoja. Menisinkö salille nyt heti, vai sitten joulun jälkeen? Silloinhan kaloreita olisi enenmmän kulutettavaksi? Mitä sitä nyt ennakkoon,  turhan aikaisin uurastaisi? Ja kun sataa vettäkin ja taitaa olla nuhakin tulossa. Periaatteessa kyllä, mutta kun ei juuri nyt! Tuntuuko yhtään tutulta?

Eli nyt ei kannata alkaa tunteilla, vaan tarttua salin oven kahvaan ja treenata myös sitä tasapainoa vähän lisää. Siinä antaa itselleen hyvän joululahjan!

Maija Nyman